fbpx

PRF стоматология- регенерация на твърди и меки тъкани чрез стволови клетки

PRF стоматология е един от най-съвременните начини за лечение и повлияване за по-бързото
възстановяване на меки тъкани и кост в устната кухина и в целият ни организъм. Този метод на лечение се осъществява със специална апаратура, с която нашият екип разполага. Това ни позволява да ви предложим едно от най-добрите начини на лечение, което можете да получите в стоматологията.

PRF стоматология

Какво представлява PRF?


PRF е наименованието на био продукт, който се получава при взимането на кръв от пациента и е съкращение от английски “Platelet Rich Fibrin” – обогатен на тромбоцити фибрин. Този био продукт се получава от нашата собствена кръв и се обработва в специална центруфуга, която разделя плазмата от фибрина и червените кръвни клетки. Така се създава фибринов автоимплантат, който е изключително обогатен на растежни фактори. Също така съдържа тромбоцити, левкоцити и свободно циркулиращи стволови клетки, от които се получават всички други клетки в нашето тяло. Именно тези стловоли клетки са причината за бързото възтановяване на тъканите в организма ни. 

Тромбоцитите са тези клетки, които отговарят за кръвосъсирването и производството на фактори на растежа. Той е особено важно значение за заздравяване на раните в устната кухина и в целият ни организъм. Тези фактори на растежа стимулират стволовите клетки да създадат нови тъкани по възможно най-бърз начин. Ето защо PRF е толкова важен и ефективен по време на възстановителният период след интервенция в устната кухина – парадонтална или хирургична намеса.

PRF стоматология

PRF се използва в клиничната стоматология за няколко неща:


  • Ускоряване на регенерация на загубена кост в следствие на травми, туморни образования, възпалителни процеси
  • Възстановяване на лицеви кости
  • Спомага за по-бързо заздравяване при поставяне на импланти в челюстна областPRF стоматология- регенерация на твърди и меки тъкани чрез стволови клетки
  • При липса на достатъчно кост или от необходимостта на поставяне на допълнително такава
  • Операция на синусите на горна челюст
  • Перфорация по време на работа
  • Възпалителни процеси в областта на синусите
  • Възтановяване на фрактурирани лицеви кости. PRF примесен с изкуствена кост може да бъде попълнена липсата на кост, която е премахната оперативно и естествената кост се регенерира изключително бързо.
  • Възстановява промени по меките тъкани / оголване на зъби, парадонтални операции и изрязване на венеца, венечни джобове, отдръбване на венеца и оголване на зъбите, парадонтит. Най-съвременното лечение на парадонтита е IPRF – течен фибрин, който се инжектира във венеца. По този начин той подхранва меките тъкани и парадонтита се стопира. Това изключва приемането на лекарства.

PRF стоматология

Безопасност


Също така PRF се използва и при много различни възстановителни процеси. PRF -а е автотрансплатат, който се приема от пациента без никакви странични ефекти. Няма алергични реакции, риска от влизане на външна инфекция е сведена до минимум. PRF е една естествена и натурална тапа на оперативното поле и няма външни инфекции.


Количеството необходима кръв за получаване на такъв био продукт е между 40 и 60 мл. Това е много малко количество и е безопасно за организма – няма никакви рискове.  Този биологичен материал се поставя в раната преди зашиване. Това ускорява в пъти възстановителният процес. Намаля болковият  дискомфорт, намаля оток и скъсява срока за заздравяване от 2 до 3 пъти. 

Харесахте ли страницата? Споделете я!