Избелване на зъби

Избелване на зъби

Вредно ли е избелването за зъби?

Това е основният въпрос, който тревожи пациентите, желаещи да се подложат на процедура за избелване на зъбите. И отговорът е – не, множеството клинични проучвания в тази насока показват, по един категоричен начин , че професионалното избелване (т.е. кабинетното избелване под наблюдението на дентален лекар) е една от най-безопасните козметични дентални процедури. В световен мащаб няма документиран случай за увредени зъбни структури в следствие на професионално избелване.

Каква е причината да се оцветяват зъбите?

Към основните причини можем да посочим ежедневната консумация на оцветяващи вещества съдържащи се в храните и напитките (кафе, кола, какао, чай, вино, соев сос), също тютюнопушенето и лошата орална хигиена, които се отразяват негативно, както на цялостното здраве на зъбите, така и по конкретно на тяхната белота. Съществуват и допълнителни фактори – прекомерната консумация на флуорсъдържащи минерални води в детска възраст, приемът на някои антибиотици, травми, пастите, с които в миналото са се запълвали едодонски лекуваните зъби (след девитализация). Каквито и да са причините за повърхностните петна, потъмняването и оцветяването на зъбите, те смущават пациентите, които държат на своята усмивка и имат високи естетични изисквания. За тях подходящото решение е избелването на зъбите.

Избелване на зъби Избелване на зъби

Какво представлява избелването ?

Хидроген пероксидът е активната съставка най-често използвана в избелващите продукти. При навлизане в микропукнатините на зъбната поврхност той действа като окислител, който се разпада и образува нестабилни свободни радикали, които от своя страна се захващат към органичната компонента в зъбния емайл, разкъсват връзката й с пигментните молекули и чрез дифузиятези ги извеждат извън зъба.

Трябва ли да се направи подготовка преди избелването?

Специфична подготовка преди избелването на зъбите няма. Задължително е почистването на зъбния камък с ултразвук и доброто полиране, както и отстраняването на активни кариеси. Пациентите трябва да знаят също, че наличните коронки, мостове и пломби няма да се повлияят от избелването и ще запазят първоначалния си цвят.

 

Избелване на зъби Избелване на зъби

Харесахте ли страницата? Споделете я!