ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ
Усмивката е един от най-простите жестове, които можем да направим, но може да бъде и един от най-големите. Ярката усмивка се смята за отражение на приятелско отношение, честност, щастие и здраве.

Привлекателната усмивка може да бъде от полза в социални ситуации, да ви помогне да привлечете партньор и също така да ви направи по-уверени и общителни. Ежедневно виждате  снимки на знаменитости, които блестят с големи усмивки, което за съжаление кара много хора да се чувстват неудобно и дискомфортно от собствената си усмивка.

Емайлът, покриващ зъбите, може да се оцвети с течение на времето по редица причини. Решението за това е избелването на зъбите, което се смята за един от най-лесните и икономични начини за подобряване на привлекателността на вашата усмивка.

Причини за обезцветяване на зъбите
Белите зъби универсално се считат за по-младежки поради факта, че бебешките/първите зъби са почти винаги по-бели от зъбите на възрастните.

Зъбите при възрастните могат да се оцветят или обезцветят с течение на времето поради:

  • Пушенето – един от най-големите причини за пожълтяване на зъбите!
  • Употребата на антибиотици в детска/юношеска възраст
  • Излагане на високи нива на флуорид
  • Храна или напитки, които съдържат танини като портокали, моркови, червено вино и кафе
  • Травма на зъба
  • Кариеси
  • Увреждане на нерв или кръвоносен съд в кореновия канал
  • Генетика – дебелината на емайла, покриващ вашите зъби, обикновено се определя от генетиката. По-тънкият емайл често може да покаже цвета на дентина под него, което придава на зъба по-тъмен вид.
  • Стареене – зъбите ни естествено потъмняват, когато остареем

Не мога ли просто да използвам избелващ препарат за зъби без рецепта?
На пазара има десетки продукти, които твърдят, че могат да подобрят красотата на вашата усмивка, без да е необходимо да посещавате зъболекар. Въпреки това, продуктите без рецепта просто не са в състояние да осигурят същата сила на избелване като професионалните лечения, които вашият зъболекар може да предложи. Резултатите обикновено са не само посредствени, но и изчезват по-бързо и обикновено изискват повече лечения.
Препоръчваме ви поне първото лечение да бъде извършено от зъболекар, който е квалифициран в извършването на процедури за избелване на зъбите.

Процедурата за избелване в кабинета
Избелването на зъбите е безболезнена процедура, но може да изисква няколко посещения при вашия зъболекар, за да постигнете желаните крайни цветови резултати. По време на вашето посещение за консултация, вашият зъболекар вероятно ще снима зъбите ви, за да предостави отправна точка за сравнение, така че той/тя да може ефективно да наблюдава напредъка на вашето лечение. След това вашият зъболекар ще извърши задълбочен преглед, за да се увери, че не е необходимо друго лечение преди процеса на избелване, както и ще ви зададе редица въпроси, за да стигне до причината за обезцветяването. След това вашият зъболекар или дентален хигиенист ще направи зъбите ви цялостно почистване, за да премахне всички остатъци или бактерии, които могат да попречат на процеса на избелване да работи правилно.

След това е време да започне избелването.
Има два основни вида избелване на зъбите, извършвани в повечето кабинети.

Витално избелване
Най-разпространената разновидност на избелването на зъбите се нарича витално избелване, което се извършва върху зъби с настоящи живи нерви и включва избелване на зъба само отвън. Избелващият продукт обикновено е гел, който съдържа форма на водороден пероксид и се нанася директно върху повърхността на зъба. След това вашият зъболекар ще освети зъбите ви със специален лазер или светлина, създавайки химическа реакция, която започва избелването. Можете да очаквате една сесия на витално избелване да отнеме между 15 и 25 минути. След това в зависимост от степента на вашето оцветяване, както и от нивото на белота, което искате да постигнете, може да се наложи между едно и три посещения в кабинета на вашия зъболекар.

Невитално  избелване
Невиталното избелване се използва най-често при зъби, които са оцветени отвътре навън, обикновено в резултат на увреждане на вътрешните нерви. При невитално избелване вашият зъболекар ще постави избелващия агент вътре в зъба и ще го покрие с временна пломба. Отново може да се нуждаете от няколко лечения, за да постигнете степента на избелване, която желаете.


Рискове от избелване на зъби
Избелването на зъбите е много безопасна процедура и е малко вероятно да причини сериозни странични ефекти. Възможно е обаче да откриете, че венците и зъбите ви са малко по-чувствителни за кратко време след процедурата.

Дълготрайност на резултатите
За съжаление, избелването на зъбите не е еднократна процедура, но скоростта, с която белотата ще избледнее, ще варира в зависимост от редица фактори, начина ви на живот включително дали пушите или не и дали консумирате много храни и напитки, причиняващи петна. Ако това са редовни навици за вас, тогава можете да видите, че белотата започва да избледнява само за шест седмици.

Харесахте ли страницата? Споделете я!