Имате ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ?

Много хора изпитват някакъв вид чувствителност на зъбите и повечето от нас ще имат поне един епизод на чувствителни зъби през живота си.

Чувствителните зъби могат да причинят значителни проблеми, като често причиняват тъпа или остра болка при хранене, пиене или миене на зъбите. Може дори да откриете, че всмукването на студен въздух в устата ви кара да ви заболят зъбите. Понякога тази болка изчезва толкова бързо, колкото е започнала, но понякога може да продължи няколко часа.

Когато се появи чувствителност на зъбите, важно е да се консултирате със специалист-зъболекар, за да се уверите, че няма основен проблем, причиняващ болката ви. Кариесът и увреждането на вашите зъби могат да предизвикат дискомфорт, който е много подобен по природа на чувствителността на зъбите и трябва да бъде решен доста бързо, за да се предотврати появата на допълнителни усложнения.

Какво причинява чувствителните зъби?

Има различни неща, които могат да причинят чувствителни зъби. В допълнение към зъбния кариес, който е оставен нелекуван, някои от повечето причини включват:

• Износен зъбен емайл, причинен от агресивно четкане и използване на четка за зъби с твърд косъм и неподходящи пасти
• Ерозия на зъбите в резултат на високи нива на консумация на киселинни храни и напитки.
• Свръхконтурирани пломби и пукнатини в зъбите, които разкриват по-меките и по-чувствителни вътрешни слоеве.
• Рецесия на венците, която е оставила част от корена на вашия зъб открит.
• Скърцане със зъби през нощта.
• В някои случаи чувствителността може да възникне и като страничен ефект от зъболечение, което може да сте имали наскоро, особено избелване на зъби, зъбни коронки или пломби.

Лечение на чувствителни зъби

За щастие, не е нужно да живеете вечно с дискомфорта на чувствителните зъби. Първото нещо, което трябва да направите, е да посетите вашия зъболекар, за да се уверите, че няма по-тежка причина за болките ви. Ако няма очевидна основна причина, има няколко неща, които можете да направите, за да облекчите чувствителността на зъбите си.
Използвайте десенсибилизираща паста за зъби. Има различни марки десенсибилизиращи пасти за зъби, които съдържат съставки като стронциев хлорид и калиев нитрат, които блокират преминаването на сигнали за болка между повърхността на зъба и нерва вътре.

Лечение с флуор. Флуоридът може да се използва за укрепване на зъбния емайл и за борба с кариеса. Също така е доказано, че е ефективен за намаляване на чувствителността на зъбите.

Ако страдате от чувствителни зъби и искате допълнителни съвети и подкрепа, нашият приятелски настроен и опитен дентален екип ще се радва да ви даде информацията, от която се нуждаете. Моля, не се колебайте да се свържете с нас, за да си уговорим среща.

Харесахте ли страницата? Споделете я!