Как да подържеме зъбите и венците си здрави вкъщи

Дентал Арт център

Как да подържеме зъбите и венците си здрави вкъщи

Поддържането на лична орална хигиена е важно, за да предотвратите появата и развитието на кариеси и неговите усложнения. В основата на тази хигиена  е почистването на  натрупаната бактериална плака от зъбните повърхности и гингивата. Това е основна профилактика срещу възпалението на венците. Гингивитът се характеризира с четири основни симптоми:

  • зачервяване на венците 
  • подуване на венците 
  • кървене от венците 
  • лош дъх

Методи и средства за профилактика в домашни условия:

Почистване на устата и зъбите с четка и паста. Това е в основата на оралната хигиена. Без тези грижи от страна на пациента, всички усилия от стоматолога за лечение на гингивитите и пародонтитите ще са незадоволителни или краткотрайни. Зъбите трябва да се мият всеки ден, сутрин  и вечер преди лягане, с продължителност 3 минути. Хоризонталните движения на четката за зъби са подходящи за дъвкателната повърхност на зъбите. По външната и вътрешната им повърхност, движенията трябва да са кръгови или вертикални, измитащи като посоката е от венеца към зъбите. По този начин се почистват добре зъбните повърхности и междузъбните пространства се предотвратява изтриването на емайла. Това изтриване на емайла най-често предизвиква генерализирана чувствителност на зъбите. В такива случай пациентите трябва да използват пасти за чувствителни зъби без абразив.

След механичното почистване на зъбите, бактериалната плака трябва да бъде повлияна и по химичен начин. Това се постига чрез жабурене на 10-15 мл. води за уста за 1 мин. след всяко измиване с четка и паста. На пазара се предлагат различни по съдържание води за уста: с хлорхексидин, с ацетилпиридинфосфат, с цинк, с етерични масла, на билкова основа, ензимни и др. Най –ефективни срещу бактериите са тези със съдържание на хлорхексидин.  Могат да се използват за дезинфекция и лечение на афти и протезен стоматит. Тези води, обаче, при продължителна употреба имат и странични ефекти като: оцветяване на пломбите, езика и пукнатините в емайла в кафяво и водят до променен вкус за няколко дни. За да се избегнат тези странични ефекти, водата трябва да се сменя периодично (на всеки 10 дни) с друг вид вода за уста.

Почистване на междузъбното пространство също е ключово за лечението и профилактиката на заболявания при венците. Когато не сме успели да почистим добре с четката за зъби, поради разстояние между зъбите или отдръпнат венец, храната и плаката остават в тези пространства. Някои хора използват интердентални четки. С тях също трябва да се внимава, тъй като, ако не се използват правилно, могат да бъдат доста травмиращи за венците.

 

 

Как да подържеме зъбите и венците си здрави вкъщи Как да подържеме зъбите и венците си здрави вкъщи

 

 

Как да отстраним плаката най-щадящо? Използваме  конци за зъби, като за предпочитане е конецът да е импрегниран с восък. Така по-лесно се плъзга по зъбната повърхност и лесно се почиства с  него, но трябва да внимавате да не срежете зъбната папила.  

 

Едни от най-щадящите и ефективни средства за почистване между зъбите и за масаж на венците са денталните душове. Чрез струята течност, те подобряват трофиката, кръвообращението и храненето на венците. Денталният душ има резервоар, в който можем да сложим минерална вода, вода за уста или медикамент за локално аплициране в пародонталния джоб.

 

Как да подържеме зъбите и венците си здрави вкъщи

 

 

Зъбните четки биват ръчни и механични.

Ръчните четки с мек косъм и заоблен връх почистват по-ефективно от тези с твърд косъм. Твърдият косъм уврежда емайла и гингивата и може да доведе до рецесия на венеца. Четката се подменя щом космите се деформират и наклонят.

Механичните четки са електрически- с въртеливи движения, звукови и ултразвукови. С тези четки се постига по-добро почистване на плаката за по-кратко време, но за да са максимално ефективни не бива да забравяме да почистим всяка зъбна повърхност с тях.

Как да подържеме зъбите и венците си здрави вкъщи
Дентален център „Дентал Арт“

Ние в стоматологичнен кабинет Дентал Арт сме винаги на разположение за консултации, дори за това как трябва да поддържате зъбите си чисти. Правилната грижа е най-добрата превенция срещу проблеми. За това не се колебайте да ни потърсите на дадените телефони и да си запазите час за консултация.

Харесахте ли страницата? Споделете я!