Кариеси на млечните зъби

Кариеси на млечните зъби

Млечните зъбки са важни като постоянните. Те са и „пазители на място“ за тях и могат да останат при някои деца до 14-тата им година. За това още най-първите зъбки трябва да се мият до два пъти на ден.

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 6-8 седмици. За да се измият зъбите правилно са необходими поне 3 минути. Пясъчен часовник ще помогне , докато свикнете да спазвате времето.

Кариесът възниква, когато бактериите по зъбната плака взаимодействат с хранителните частици. Но не само количеството захар е решаващо, а и колко често се консумира, разпределя през деня.

Така нареченият „биберонен“ кариес се получава от подсладени млека, детски чай и разредени сокове. Захарта в тях напада зъбките. За това внимавайте дали няма „скрита захар“ при напитките.

Ако искате вашето дете да има здрави зъбки, трябва да внимавате с какво се храни. Избягвайте сладкото и подсладените напитки.

Любопитни факти за захарта:

Захарта се получава от захарно цветко или захарна тръстика. В търговската мрежа се среща бяла и кафява захар. Двата вида захар имат почти еднакво съдържание на въглехидрати, но кафявата захар е по-скъпа заради по-изчистеният от химически продукти метод на производство.

  • Нормалният прием на захар за здрав организъм е до 60г на ден при възрастни и 40гр при деца
  • 100гр млечен шоколад съдържа 40гр захар
  • една ябълка съдържа едва 2гр захар
  • едно авокадо съдържа едва 1гр захар

Харесахте ли страницата? Споделете я!