КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ

Нищо не всява страх в сърцето на пациенти така, както думите „лечение на коренови канали“. Когато кръвоснабдяването или инервирането на зъба(известно като „пулпа“) се уврежда поради нараняване, инфекция или кариеси, това може да причини загивването на нерва на зъба. Преди години това означаваше директно да се премахне болния зъб, но в днешно време благодарение на високоспециализираната техника с която разполагаме и медикаменти от най-висок клас можем да спасим подобен вид „болни” зъби .
Какво би се случило, ако не се направи качествено кореново лечение?
Инфекциите в устната кухина се разпространяват бързо. Това е така, тъй като тя е влажна и топла, и е идеална среда за размножаване на бактерии и микроорганизми. Инфекция, която започва в пулпата, може бързо да се разпространи през цялата система на кореновия канал и ако не се лекува, може да доведе до образуване на така наречения гранулом. Има случаи при които инфекцията е доста агресивна и може директно да се получи локален ограничен възпалителен процес наречен абсцес. Ако това се случи, пълната с бактерии гной ще се събере под венците, ще получите сериозен оток на меките тъкани и е възможно инфекцията да се разпространи по целия организъм, поразявайки редица вътрешни органи и системи. В този случай имате реална опасност както за здравето на целия организъм, така и да загубите няколко съседни зъба.
Основната цел на кореновото лечение е да се премахне цялата инфекция от кореновия канал, за да се запази зъба.

Наистина ли лечението на коренови канали е толкова болезнено, колкото хората казват, че е?
Като вземем предвид, че страхът от зъболекар е почти универсален феномен, не е изненадващо, че историите за лечение на зъби често са разкрасени до неузнаваемост. Всъщност лечението на коренови канали в днешно време се извършва под местна анестезия , със специални апарати и медикаменти което гарантира качество и безболезненост на манипулацията.
Какво се случва по време на лечение на коренови канали?
Лечението на кореновите канали е доста сложен процес и обикновено изисква две до три посещения при вашия зъболекар.

По време на първото ви лечение вашият зъболекар ще отстрани заразената пулпа и ще отцеди всички бактерии или гной, които може да присъстват. След това ще почисти корена и ще го оформи, така че да е готов да получи пълнеж, който трябва да помогне за предотвратяването му от заразяване в бъдеще. По това време ще бъде поставена временна пломба и ще се даде известно време на кореновия канал да заздравее.

Около седмица по-късно ще отидете на последващо посещение. По време на което вашият зъболекар ще се увери, че инфекцията е напълно изчезнала и след това зъбът ви може да получи постоянна пломба.

Вашият зъболекар ще предложи поставяне на корона на засегнатия зъб. Това е така, защото зъбите, които са били лекувани ендодонтски стават по-слаби и по-крехки, така че коронката ще осигури допълнителна устойчивост срещу счупвания и отчупвания.

Stages of Root Canal Treatment

След лечение на коренови канали
След като завършите лечението на кореновия си канал, вие ще можете да се грижите за зъба си, като следвате цялостен план за орално здраве, който включва четкане два пъти дневно, ежедневно почистване с конец и използване на вода за уста.
Понякога зъб, на който е направено лечение на кореновия канал, потъмнява с няколко нюанса. Сега това е рядкост, но ако има някакво обезцветяване, трябва да говорите с вашия зъболекар, който ще може да предложи лечение, което ще изсветли зъба обратно до по-естествен цвят, който ще съответства на другите ви зъби.

Харесахте ли страницата? Споделете я!