Лечение и профилактика в различни случаи

Към какво лечение да пристъпим при различни несъвършенства на зъбната редица?

С годините , зъбите се оцветяват в резултат от употребата на оцветяващи храни и напитки (чай, кафе, червено вино, цигари, сокове и други); от травми или стари лечения и възстановявания. За да поддържаме добро здраве и красив вид на нашата усмивка е необходимо:

– добра лична орална хигиена с качествени продукти (четки, пасти за зъби, вода за уста, орални душове и др.)

– редовно посещение на зъболекар за профилактика, почистване и полиране на зъбите. На всеки 6 месеца. А при пародонтални проблеми и на всеки 3 месеца.

– При възпаление на венците -веднъж годишно лечение с лазер.

Когато зъбите са здрави, но проблемът са оцветявания, петна и жълти зъби, добър резултат ще се получи с избелване. В домашни условия и клинично избелване.

Клиничното избелване е в рамките на един час. А избелването в домашни условия продължава от 8 до 10 дни.

Трайността на резултата зависи от хигиената на устната кухина, както и от хранителните навици. Едно посещение за избелване на всеки 2 години, спомага за запазване на белотата на вашите зъби. Ако съчетаете двете избелвания- клинично и домашно, ефектът е гарантирано дълготраен.

Когато пациента е млад, зъбите са здрави, а проблема са кривите зъби, най-подходящото лечение е ортодонтско. При преглед се преценя дали да се поставят брекети или ортодонтски апарат. Без инвазивни методи зъбите ще се подредят и така ще се избегнат бъдещи пародонтални проблеми ( възпаление на венците и зъбодържащия апарат; разклащане на зъбите ). Кривите зъби в млада възраст са предпоставка за гингивит , а в напреднала възраст за пародонтит.

Кога да изберем фасети и кога корони?


Фасетата е тънак слой порцелан , която се залепва трайно за зъбната повърхност. С нея можем да променим размера, нюанса и дори цвета на зъба. Може да се възстановят пукнатини, отчупени части или оцветявания и петна по зъбната повърхност. Когато се изработят няколко фасети на предните зъби се променя формата и цвета на цялата усмивка.

Короната представлява „шапка”, която покрива целия зъб. Използва се за изключително разрушени зъби с цел да предпази от по-лошо счупване и загуба на зъба. В случаи когато липсва повече от 50 % от зъбната структура, зъбът е умъртвен или вече има стара корона, която е за смяна. Избираме корона когато основната цел е да защитим зъба. Има различни материали за изработка на корони:

Метало-керамика – здрави и на добра цена

Циркониеви – едни от най-здравите конори и с висока естетика

Прес-керамика, e-max – едни от най-красивите корони, доближаващи се максимално до естествения зъб.

Голям фактор за избора на материал за корона е дали възстановяваме предни или задни зъби.

Друг критерии за избор между корона и фасета е:

Зъбът счупен ли е и до каква степен?

Ако е счупено много малко парченце, без да е засегнат нерва на зъба, по-добре е да се направи фасета (композитна или порцеланова) или композитна пломба. Композитната фасета покрива цялата зъбна повърхност. За изработването й не е необходимо изпиляване на зъбни тъкани.

Недостатъкът е, че с времето композитната се оцветява от чай, кафе, червено вино, боровинки и др.

Порцелановата фасета не си променя цвета с времето.

Зъбът има ли кариеси и/или други стари пломби?

За изработването на порцеланова фасета трябва емайла на зъба да е запазен. Той е важен за доброто залепване на фасетата към зъбната повърхност. Ако емайлът липсва по – подходящо е да се направи корона.

Има ли бруксизъм и/или бруксомания (пациента стиска ли със зъби нощно време или през деня)?

Порцелановите фасети са много тънки и много лесно могат да се счупят. Ръбцовата захапка и бруксизма са противопоказни за тях.

Брекети или фасети когато целим изправяне на зъбите?

Ако са леко закривени и искаме бърз резултат може да се изработят фасети. Идеален вариант за изправяне на зъбите е лечението с брекети. Това е неинвазивен метод, зъбът не се изпилява, не се разваля структурата му. Лечението, обаче е по-продължително. Възможна е и комбинация от двете, при много изкривена захапка, зъбите се подреждат с брекети, а с фасетите подобряваме цвета, формата, големината. Така постигаме желаната от пациента усмивка.

За по-бели зъби кое да изберем: фасети или избелване?

Много често преди да сложим фасети се налага да избелим зъбите. Фасетите имат известна прозрачност и няма да могат да скрият напълно тъмното оцветяване и петната. Ако зъбите са много тъмни, а ние искаме да постигнем много светъл цвят, избелваме и след това слагаме фасети. Ако не се постигне добър резултат и с избелването тогава избираме корони, които ще маскират изцяло тъмното оцветяване.

Харесахте ли страницата? Споделете я!