Моделно лети протези

Моделно лети зъбни протези са най-добри от всички видове зъбни протези. Това  са частични протези, чиято основа се изработва от метал, който е по-тънък от пластмасова плака.

Предимства:

  • Здрава конструкция
  • Максимално комфортни
  • Подобрява говора и вкусовите усещания
  • Не се разхлабват с времето,
  • Почти неподвижни са по време на хранене и по-трудно задържат храна
  • Животът им може да достигне до 10 години
  • Закрепват се с куки и това не налага изпиляване на здрави зъби
  • Моделно лятите протези се изработват с изключителна точност по устата на пациента

В нашият стоматологичен кабинет Дентал Арт можете да направите консултация с наш специалист стоматолог, който ще ви предложи възможно най-добрият вариант за изработка и поставяне на зъбни протези. За записване на часове и консултации в Дентал Арт използвайте дадените телефони за връзка или пишете в контактната ни форма.

Изискванията на пациента за добра протеза са : комфорт и стабилност при хранене и говор и добра естетика. Това е постижимо с комбинираните протези, които ще ги чувствате като свои зъби и в същото време ще са незабележими за хората около вас.

При комбинираното протезиране има неснемаема част (неподвижно протезиране)- корони или мост, които се циментират за естествените зъби и остават неподвижно в устата и снемаема част (подвижно протезиране) , която се сваля, почиства и отново поставя в устата. За да стоят стабилно в устната кухина тези две части са свързани със специални задръжно-опорни елементи, които са невидими, скрити в протезната конструкция.

Комбинираните протези са наречени Моделно-лети заради технологията им на изработка, Те се състоят от лят метален скелет, а видимите части на венеца и зъбите – от естетична пластмаса. Това ги прави изключително здрави, удобни и естетични. За задържането им към наличните зъби се използват специални задръжно-опорни елементи:

– ставни елементи
– лети куки
– траверси
– телескоп коронки
– фрез елементи и др.

Има широки показания за прилагането на тези протези, при почти всички дефекти на зъбните редици:
– когато на пациента липсват значителен брои зъби, така че да не може да се направи мост. Най-често това са случаите на загуба на задни зъби- едностранно или двустранно. Или липсват голям брой предни зъби.
Когато зъбите са здрави и не се налага обличането им с корони, задръжните елементи са лети метални куки. Те се отливат монолитно заедно с металния скелет на протезата. Индивидуално се моделират по зъба, който е планирано да обхванат, прилягат много точно и са много здрави. Много често, обаче, останалите зъби са с множество кариеси и дефекти и това налага тяхното обличане с корони. Така зъбите ще са защитени от понанатъшно увреждане, а короната ще се използва за задръжка на бъдещата протеза. Най-съвременните задръжно-опорни елементи са ставите. Ние използваме ставни елементи на водещите фирми Rheign- 83 и Bredent. Ставата клика като тик-так копче и това е много удобно за пациента при поставяне и сваляне на протезата, държи я много стабилно в устата повреме на говор и хранене.
Освенн ретенция, друга важна функция на ставите е опората. Те са планирани и изработени, така че да предават дъвкателното налягане както върху опорните зъби, така и бърху подлежащата лигавица. Това пази наличните зъби от пренатоварване и удължава живота им.

Ставите са скрити в протезната конструкция и са много естетични.

Друго голямо предимство на моделно летите протези е тяхната здравина. Това се дължи на специалната им технология наизработка, която е доста сложна- чрез моделни-леене на дублиран модел. За горна челюст пластмасовата плака е заменена с много фин и редуциран метален скелет, разположен във фонетично-неутралната зона, така че да не нарушава говора, храненето, тактилните, термичните и вкусовите усещания на пациента. Металният скелет е много тънък и удобен и всъщото време много здрав. Не задържа храни и миризми, много лесно се почиства.

За долна челюст пластмасовата плака в областта под езика е заменена с редуциран, свързващ бюгел.Той е с ширина 3 мм.(снимка) и почти не се усеща, а е много здрав , защото е от лят метал.

Планирането на моделно -лята протеза е сложен процес и е индивидуален за всеки пациент. То трябва да отговаря на много изисквания:

– за правилното определяне броя, вида и разположението на опрно-задръжните елементи.
– за правилното разпределяне на дъвкателното налягане върху наличните зъби и лигавицата.
моделно-лятите протези са универсални. Прилагат се при различни дефекти и липси на естествени зъби.

Стоят много стабилно в устата. Усещанията за топло, студено и вкус са максимално близки до нормалните.Тъй като е от метал, скелата е много здрав и редуциран. Това подобрява многократно удобството. Няма го усещането за изпълнени с протези уста. Пациентите свикват много бързо с тях и пълноценно са възстановени естетиката и функцията. При добра хигиена и подръжка е дългосрочна и надеждна протезна конструкция.

Възстановяване на липсващи зъби с протези, които имат специално задръжни елементи.

 
   
     
     
     
     
     

Харесахте ли страницата? Споделете я!