Орално здраве и бременност

Орално здраве и бременност

Много хора не осъзнават, че грижата за оралното здраве е важен компонент за нормалното протичане на бременността.

Много хора приемат, че лошото орално здраве е нормално по време на бременност, което води до отлагане на търсенето на помощ и водещо до усложнения.

КАРИЕСИ И БРЕМЕННОСТ

Бременните жени са по-предразположени към развитие на зъбни кариеси поради повишаването на киселинността в устната кухина и повишената употреба на сладко по време на бременност

Повтарящите се повръщания по време на бременност повишават киселинността в устната кухина, което води до развитие на прокариесогенните патогени и повишена зъбна деминерализация, което прави зъбите по предразположени към образуване на кариеси.

ПРОФИЛАКТИКА

  • Препоръчва се бременните жени да намалят консумацията на сладко
  • Измиване на зъбите два пъти дневно с флуорирана паста
  • Да се използва флуориран разтвор за уста като противодействие на деминерализиращия ефект причинен от повръщането

БРЕМЕННОСТ И ПАРОДОНТАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Около 30% от бременните жени страдат от парадонтални заболявания. Ролята на високите нива на естрогените е добре изяснена при развитието на гингивит и гингивално разрастване по време на бременността. Скорошни проучвания показват, че почистването на зъбен камък е безопасно по време на бременност и подобрява здравето на майката и новороденото в първия и третия триместър.

ПРОФИЛАКТИКА

Профилактирането на гингивита по време на бременност включва: почистване на зъбен камък, двукратно дневно измиване на зъбите с флуорна паста за зъби, използване на почистващи конци за зъби и изплакване на устната кухина с физиологичен разтвор. Разтворите за уста съдържащи хлорхексидин осигуряват допълнителен положителен ефект.

Харесахте ли страницата? Споделете я!