Плазмотерапията в денталната медицина

зъболекарки кабинети Пловдив

Плазмотерапията в денталната медицина

Плазмотерапията се заражда през 70те години като се базира на теорията, че тромбоцитите съдържат растежни фактори , важни за възстановяването на тъканите при наранявания и увреждания на човешкото тяло. При този подход липсват нежелани странични реакции като несъвместимост и алергии.


А как работи?

В специална епруветка се изтегля кръв от пациента, като след центруфугиране се получава плазма с висока концентрация на растежни фактори, хормони и витамини. Следваща стъпка е въвеждането на плазмата в желаните зони за стимулиране на естествената биорегенерация на клетките в организма.
Плазмотерапията (Platelet rich plasma) е революционно лечение с приложения в денталната медицина, което стимулира заздравяването на твърдите и меки тъкани, като значително облекчава и болката.
Индикации за приложение на богата на тромбоцити плазма в стоматологията:

-Лечение на гингивални проблеми (гингивити и пародонтити)
-Намаляване на кървенето
– Премахване на лош дъх
-Намаляване на риска от отхвърляне на импланти
-Възстановяване на нормалната структура на челюстната кост
– При лечение на периимплантити, периодонтити, както и при алвеолити

Противопоказния има при налични заболявания на плазмата като ХИВ, хепатит, инфекциозни заболявания, както и при злокачествени заболявания и захарен диабет..

Какво е добре да знаете преди плазмотерапия?

– Желателно е спиране на кортикостероидни препарати за срок от 10 дни преди терапията
– Ограничаване на приема на лекарства разреждащи кръвта
– Прием на вода (минимум 2л)

През последните десетилетия плазмотерапията е усъвършенствана и освен като терапия вече се използва и с естетични цели като подмладяване, освежаване и хидратиране на кожата на лицето,което подчертава и здравата усмивка.

Харесахте ли страницата? Споделете я!