Поставяне на фасети или коронки?

Поставяне на фасети и коронки

Поставяне на фасети или коронки?

Поставяне на фасети или коронки? Кога и как да изберем подходящият вариант?

Фасетата е тънък слой порцелан, която се залепва трайно за зъбната повърхност. С нея можем да променим размера, нюанса и дори цвета на зъба. Може да се възстановят пукнатини, отчупени части или оцветявания и петна по зъбната повърхност. Когато се изработят няколко фасети на предните зъби се променя формата и цвета на цялата усмивка.

Короната представлява „шапка”, която покрива целия зъб. Използва се за изключително разрушени зъби с цел да предпази от по-лошо счупване и загуба на зъба. В случаи когато липсва повече от 50 % от зъбната структура, зъбът е умъртвен или вече има стара корона, която е за смяна. Избираме корона когато основната цел е да защитим зъба. Има различни материали за изработка на корони:
• Метало-керамика – здрави и на добра цена
• Циркониеви – едни от най-здравите конори и с висока естетика
• Прес-керамика, e-max – едни от най-красивите корони, доближаващи се максимално до естествения зъб.

Поставяне на фасети или коронки Поставяне на фасети или коронки

Голям фактор за избора на материал за корона е дали възстановяваме предни или задни зъби. Друг критерии за избор между корона и фасета е: Зъбът счупен ли е и до каква степен?
Ако е счупено много малко парченце, без да е засегнат нерва на зъба, по-добре е да се направи фасета (композитна или порцеланова) или композитна пломба. Композитната фасета покрива цялата зъбна повърхност. За изработването й не е необходимо изпиляване на зъбни тъкани. Недостатъкът е, че с времето композитната се оцветява от чай, кафе, червено вино, боровинки и др. Порцелановата фасета не си променя цвета с времето.

Зъбът има ли кариеси и/или други стари пломби?


За изработването на порцеланова фасета трябва емайла на зъба да е запазен. Той е важен за доброто залепване на фасетата към зъбната повърхност. Ако емайлът липсва по – подходящо е да се направи корона.
Има ли бруксизъм и/или бруксомания (пациента стиска ли със зъби нощно време или през деня)?
Порцелановите фасети са много тънки и много лесно могат да се счупят. Ръбцовата захапка и бруксизма са противопоказни за тях.

Брекети или фасети когато целим изправяне на зъбите?


Ако са леко закривени и искаме бърз резултат може да се изработят фасети. Идеален вариант за изправяне на зъбите е лечението с брекети. Това е неинвазивен метод, зъбът не се изпилява, не се разваля структурата му. Лечението, обаче е по-продължително. Възможна е и комбинация от двете, при много изкривена захапка, зъбите се подреждат с брекети, а с фасетите подобряваме цвета, формата, големината. Така постигаме желаната от пациента усмивка.

 Поставяне на фасети или коронки Поставяне на фасети или коронкиПоставяне на фасети или коронки

За по-бели зъби кое да изберем: фасети или избелване?


Много често преди да сложим фасети се налага да избелим зъбите. Фасетите имат известна прозрачност и няма да могат да скрият напълно тъмното оцветяване и петната. Ако зъбите са много тъмни, а ние искаме да постигнем много светъл цвят, избелваме и след това слагаме фасети. Ако не се постигне добър резултат и с избелването тогава избираме корони, които ще маскират изцяло тъмното оцветяване.

Поставяне на фасети или коронки Поставяне на фасети или коронки

Харесахте ли страницата? Споделете я!