Циркониеви и циркониево-керамични коронки

циркониеви коронки

Когато един зъб е счупен, разрушен, девитализиран /с изваден нерв/, той е доста отслабен, лесно може да се фрактурира и това да наложи неговото отстраняване. За да бъде възвърната функцията му и да бъде предпазен от последващи усложнения, често най-прилаганият метод е уякчаването му с щифт и изграждане на пънче.

Съвременните тенденции са за изработване на коронки и мостове без метали. Днес това е постижимо с навлизането на цирконият в стоматологията като материал за направата на протезни конструкции.

циркониеви коронки Пловдив

Цирконият е блестящ сиво-бял преходен метал, подобен на титана. Използва се в производството на специални сплави поради високата си устойчивост на корозия. Не се среща в природата като метал, а се добива от минерала цирконий, който не е радиоактивен материал.

Циркония се използва за направата на различни промишлени изделия, във високите технологии, в космическата индустрия и бижутерията. Намира широко приложение в медицината и стоматологията за изработка на безметални конструкции – коронки и мостове.

Циркониеви коронки

Циркониевите коронки могат да бъдат два вида. Единият вид се изработва от чист циркон, без нанасяне на керамика. Тези коронки са подходящи за възстановяване на разрушени или липсващи дистални зъби / зъби в задните участъци на устната кухина/. Този вид коронки са много здрави. Цирконият е непрозрачен, неговият цвят се доближава до този на естественият зъб, но оптичните качества на емайла / транспарентност – прозрачност, опалесценция/ се пресъздават с помощта на на керамика, която се наплъстява върху циркониевото кепе. Това са другият вид циркониеви коронки, т.нар. циркониево-керамични . Те се предпочитат за предни зъби у заради високите си естетични качества. Комбинацията циркон и порцелан /керамика/ пропуска , пречупва и отразява светлинните лъчи като естествения емайл на зъба. Цирконият има флуресцентен ефект и тези коронки стоят естествено, както на дневна, така и на изкуствена светлина / пр. нощни клубове/. Чрез нанасяне на слоеве керамика върху циркониевото кепе се имитират  оптични качества на емайла, пожелание на пациента може да се нарисуват различни емайлови ефекти, пукнатини, тъмни шийки, петна, за да доближи максимално до естественият вид на зъба.

Високата естетика на циркониевите коронки се дължи на факта, че не се използва метален скелет, който поглъща светлината и не я отразява. За това металокерамичните коронки изглеждат по-плътни от естественият зъб, сивеят и често се образува метален сив ръб на венеца, в резултат на металното кепе.

циркониеви коронки

Ето защо коронките и мостовете направени и от циркон и от циркон и керамика изглеждат толкова витални, естествени, красиви и най-близки до емайла и дентина на истинският зъб.

В циркониевите коронки металът отсъства въобще. Въпреки това те са изключително здрави, стабилни и устойчиви във времето. Здравината им се дължи на качествата на циркония, който издържа на 1000 до 1200 Mpa, което ги прави най-здравите ортопедични конструкции за изработка в съвременната стоматология. Освен здравината те са много устойчиви на абразия, дори когато са корона срещу корона. За това те са особено подходящи за пациенти с бруксизъм и бруксомания /скърцане на зъби и стискане на зъби през нощта/. 

Циркониеви коронки
Циркониеви коронки

Подходящи са за пациенти с алергии към метал, тъй като нямат метален скелет. 

Цирконият и керамиката се полират много добре и така се постига много гладка повърхност на короните. По този начин по тях не могат да се задържа бактериална плака и зъбен камък, предотвратява се възпалението на венците и образуването на венечен джоб. 

При циркониево-керамичните коронки, циркониевото кепе е скелета на короната, както металът при метало-керамичните корони. То се фрезова на компютър /CAD – CAM/, затова е изключително точно, приляга плътно към пънчето и шийката на зъба. 

Циркониевите коронки се циментират за зъбите със специални адхезивни цименти. Това прави залепването много здраво и на практика невъзможно да се отлепят. 

циркониево-керамичните коронки

Цирконият е инертен материал и не прави химични взаимодействия. За това вътрешната страна на циркониевата повърхност се награпавява по специален начин, за да има вид на „кадифе“, обработва се с флуроводородна киселина /ецва се/, за да се създадат микроретенции.  След това се добавят съответните праймери, силанти и бонд и се залепя към зъбната повърхност. Избира се цимент с цвят, който подхожда на цвета на бъдещата конструкция.  С такива адхезивни цименти се лепят изцяло керамичните корони и фасети.

Още по-естетичен и красив материал за изработване на корони в стоматологията е литиево-дисиликатните керамични корони, наречени IPSe. max или прескерамика. Тя е по-крехка от циркония, но е изключително естетична, тъй като оптичните й качества се доближават най-много до зъбният емайл. Това я прави много подходяща за изработка на предни зъби, малки протезни конструкции- онлей, инлей, фасети. Отличен избор за пациенти, целящи високи естетични резултати.

Циркониевите и циркониево керамични корони са биологично поносими и са много добра алтернатива за пациенти със свръх чувствителност към стоматологични сплави и метали.

За изработката им е необходимо минимално инвазивно изпиляване на зъбните тъкани, сравнено с необходимостта от изпиляване на по-голямо количество зъбни тъкани при метало керамичните конструкции. Това се дължи на изключителната тънколивкост на циркания и керамиката. Тоест нужната здравина и естетичен вид се постига с тънък слой от материала. Докато при изработката на метало-керамичната корона е необходимо да бъде изпилена значителна дебелина от зъбната повърхност, за да се замести от металното кепе и слоевете керамика. 

 

Харесахте ли страницата? Споделете я!